Odbojkaši BiH u Kaknju dočekuju selekciju Austrije i Mađarske

Muška odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine počela je takmičenje u okviru Srebrne lige CEV-a. BH reprezentacija je u grupi A gdje su još uz Mađarsku, Grčka i Austrija. Naredne dvije utakmice sa Austrijom i Mađarskom igraju se u Kaknju

Odbojkaška reprezentacija BiH prilikom prvog dana okupljanja

U subotu 25. maja muška Odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Mađarske rezultatom 3:1 (25:22, 20:25, 25:23, 25:17) u prvoj utakmici grupe „A“ u Srebrenoj evropskoj ligi. Izabranici selektora Edina Bakovića, pružili su solidan otpor reprezentaciji Mađarske na njihovom terenu, uspjeli su da slave u drugom setu, a u trećem su, takođe, bili blizu trijumfa, međutim, malo sportske sreće je nedostajalo da rezultat ode na drugu stranu.Velika pobjeda za BH odbojku svakako je činjenica da je muška reprezentacija ponovu na okupu i da se nalazi u sistemu evropskohg takmičenja. Sve ovo je odlična uvertira za narednu utakmicu, u kakanjskoj sportskoj dvorani, kada bh. odbojkaši u srijedu 29. maja dočekuju Austriju. Također u Kaknju 2. juna u nedjelju, reprezentacija dočekuje Mađarsku.

Selektor odbojkaša BiH, Edin Baković, pred kakanjske utakmice reprezentacije govorio je o selekciji koja je tek u prvoj fazi stvaranja i pri tome je istakao da će bez obzira što su protivnici favoriti, ova mlada ekipa pred kaknjskom publikom dati svoj maksimum:

– Austrija dolazi u najjačem sastavu. To će biti prilika za kakanjske gledaoce da vide jednu vrhunsku ekipu, a za nas to će biti mjera da vidimo gdje smo u odnosu na njih i u odnosu na ekipe koje se plasiraju na Evropsko prvenstvo. Smatram da sa njima možemo igrati, ali je njihova prednost što imaju igrače koji nastupaju u jakim ligama. Naš je prioritetni cilj da kroz ove utakmice pokušamo naše igrače promovisati da i oni zaigraju u jačim ligama gdje bi stekli iskustvo i kvalitet. Tako bi pomogli i reprezentaciji. Mi zbog toga imamo na spisku mlade igrače. Sigurno je da će gledaoci uživati u ovoj utakmici jer se nećemo predati. Nećemo im biti lagan protivnik.

U Hotelu Kakanj na predstavljanju nove selekcije i ciljeva ove reprezentativne generacije

Kada je riječ o jačini svih protivnika u ovoj grupi, selektor Baković, kaže:

– Mađarska ima internacionalce koji igraju u Francuskoj, Koreji i Japanu, okuplja se godinama i nadam se de se neće odazvati najbolji igrači. Austrija i Grčka su se plasirale na sljedeće Evropsko prvenstvo. Austrija je bila prvak grupe pored Hrvatske i Portugala. Imaju nekoliko igrača u Italiji, Francuskoj i puno su kvalitetniji od nas. Mi se nećemo predati jer imamo podršku domaće publike. Pružit ćemo veliki otpor i uraditi što bude bilo maksimalno moguće.

Kapiten reprezentacije i bivši odbojkaš Kaknja Luka Šormaz, pred utakmice sa Austrijom i Mađarskom kaže:

– Okupili smo se poslije šest godina i nalazimo se u jakoj grupi, a u dosta podmlađenom sastavu.Imamo 3-4 iskusnija igrača ali ćemo dati sve od sebe.Kakanjska publika je jako dobra, igrao sam ovdje dvije godine tako da ćemo imati navijački vjetar u leđa. Nekada se može pobjediti i entuzijazmom, daćemo svoj maksimum i probat ćemo da pobjedimo bar jednu od dvije utakmice u Kaknju.

BH reprezentativac Sedin Mustafić, inače igrač odbojkaša Kaknja, obećava veliku borbu i kaže da u Kaknju vrijedi igrati jer tu publika koja zaslužuje vrhunsku borbu reprezentativaca:

 Kao što su selektor i kapiten rekli, mi ćemo dati svoj maksimum. Treniramo jako dobro, navikavamo se na salu i jedni na druge.Doduše ja sam ovdje domaći i moja je i sala i publika. Nemamo puno informacija o protivnicima, a ono što je izvjesno mi ćemo se truditi da ostvarimo najbolji mogući rezultat. Jedino je izvjesno da ćemo imati publiku radi koje vrijedi igrati.

Pošto se reprezentacija okupila prvi puta poslije pet godina, kako bi nastupila u nekom evropskom takmičenju, o ovoj generaciji nekada izuzetno uspješni trener Kaknja, a danas selektor reprezentacije, za kraj ovog razgovora nam je rekao:

– Ovo je jedna nova reprezentacija, imamo jako puno mladih igrača, na širem spisku je samo 5-6 igrača prko 26 godina, većina je između 19 i 26. Pripremamo ekipu koja bio prema našoj viziji trebala da funkcioniše šest do osam pa možda i deset godina. Ništa nećemo moći uraditi preko noći i biće to težak period. Imamo dosta talentovanih igrača i potencijala. Za utakmice koje igramo u Srebrenoj ligi ne mogu obećati ništa osim velike želje i motiviranosti. Želimo da se dokažemo i da pokažemo da imamo talente i dobre igrače te da možemo igrati sa reprezentacijama u Evropi i okruženju. Bitno je da udarimo temelje i imidž za jednu novu rerezentaciju.

Vjerujemo da će Kaknjci, kao veliki poznavaoci i ljubitelji odbojke, u obe naredne utakmice kaknjsku sportsku dvoranu ispuniti do posljednjeg mjeste i ovoj novoj, poletnoj reprezentaciji biti jako važna podrška u realizaciji vizije koju je pred sebe postavio Odbojkaški savez i stručni štab reprezentacije BiH kojem su također treneri iz Kaknja Mirza Demir i Almir Aganović.